Cursus Mindfulness najaar 2023

Na de Amelander herfstvakantie  start ik weer met de acht-weekse mindfulnesscursus.

De cursusdagen van de achtweekse training zijn:
maandagavond  9 oktober
maandagavond 16 oktober
maandagavond 23 oktober
maandagavond 30 oktober
maandagavond  6 november
maandagavond 13 november
maandagavond 20 november
maandag avond 27 november

De avonden beginnen om 19.30 uur en duren tot 22.00. De koffie en thee staan klaar vanaf 19:15 uur,  we starten om 19:30 uur.

Er is bijbehorende stiltedag is van 10.00 tot 16.00 uur:
Datum nader te bepalen op een zaterdag in november

De cursus kost  € 440– inclusief cursusmateriaal en audiobestanden.
Opgeven kan via email naar desiree@waddenmindfulness.nl

Heb je vragen, wil je meer informatie of wil je met mij overleggen? Stuur dan een mail naar desiree@wadnmindfulness.nl.

 

Stilteavond/meditatie-avond 2023

Wil je echt tot rust komen en even weg uit de hectiek van alledag? Kom dan naar een stilteavond/meditatie-avond. Of je nu op Ameland woont of hier op vakantie bent, of je nu veel of bijna geen ervaring hebt met mediteren, je bent van harte welkom.

Even aandacht voor jezelf en niets moeten, dan is dit iets voor jou. Vanuit de prachtige accommodatie De Plaats  in Hollum begeleid ik je door de verschillende meditaties.

In verband met een maximaal aantal is opgave van te voren noodzakelijk.

De stilteavonden van 19.30 tot 21.30 uur op de volgende dagen:
maandagavond  24 juli
maandagavond   7 augustus
maandagavond  21 augustus

 

Kosten: € 17,50.
Opgeven kan via desiree@waddenmindfulness.nl.
Heb je vragen? Stuur mij dan  via bovenstaande mail een bericht. Ik zal dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

 

5 vragen

1  Mindfulness is zweverig.’
Mindfulness is niet zweverig. Mindfulness is een training om je aandacht te leren richten. Je aandacht te houden bij het hier en nu. Niet in gedachten telkens af te dwalen naar iets wat vorige week niet prettig verliep of over volgende week te lopen piekeren wanneer je een presentatie hebt of een andere belangrijke gebeurtenis. Alleen in het hier en nu, op dit moment, kun je invloed uitoefenen.

2  Help mijn buurvrouw/schoonzus doet ook mee.’
Ameland is een kleine gemeenschap. Het kan zijn dat je buurvrouw of schoonzus zich opgeeft. Waarschijnlijk heeft zij dan toch een bepaalde interesse in het onderwerp, anders geeft ze zich niet op. Ik weet dat het soms ook een belemmering kan zijn om de cursus te gaan doen. Het enige wat ik hierin kan adviseren is om het bespreekbaar te maken, of met de bekende zelf en/of met mij als trainster. Mocht er erg veel belangstelling zijn, dan moet ik toch een tweede groep starten. Dus mocht de aanwezigheid van een bekende een onoverkomelijk probleem zijn, dan kunnen we kijken of hier een mouw aan te passen is.

3  Het is een een groep en dat is niets voor mij.
Het is inderdaad in een groep van ongeveer zes tot acht personen. Het is echter geen ‘therapiegroepje’ maar een trainingsgroepje. Door het delen van ervaringen in de groep leer je van elkaar en er is herkenning. Je bent niet de enige die er zo over denkt. Het is echter niet zo dat je moet delen, je mag. Daarnaast spreken we met elkaar af wat in de groep besproken wordt, in de groep blijft. Een ander regel is dat deelnemers onderling geen adviezen aan elkaar gaan geven. Die adviezen komen vaak uit een goed hart, maar zijn veelal niet mindful.

4  Hoe gaat het in zijn werk na de kennismaking/introductieles?
In de introductieles/kennismakingsles zal ik uitleggen wat mindfulness is en je laten ervaren hoe de achtweekse cursus is opgebouwd. Daarna kun je beslissen of je je op wilt geven voor de cursus. Doe je dit, dan vraag ik je om een aanmeldingsformulier in te vullen. Daarna hebben we telefonisch contact om eventuele vragen en/of onduidelijkheden nog te beantwoorden.

5  ‘Ik krijg huiswerk mee en ik heb het al zo druk. Daar heb ik geen tijd voor.’
Misschien is de druk(te) die je ervaart, juist de reden waarom je een mindfulnesstraining wilt gaan doen.  Huiswerk is iets waar je geen tijd voor (denkt) te hebben.  Maar zoals met alles in het leven, wil jij je iets eigen maken of het nu een sport is of mindfulness, dan zal je moeten oefenen. Je traint tijdens de achtweekse cursus je ‘aandacht’ op een bepaalde manier!
Als je je buikspieren wilt trainen dan is het ook nodig om dagelijks/ aantal keren per week buikspieroefeningen te doen. Wil je je aandacht leren richten op een manier dei mindful is, dan zal je dit ook moeten oefenen. Het beste resultaat behaal je door deze oefeningen dagelijks te doen. Je zult dus van mij ook huiswerk mee krijgen, waar je dagelijks tijd voor moet maken voor het beste resultaat. Maar het zal je geen uren per dag gaan kosten.

Stress, wat kan mindfulness betekenen

Stress…..

Je lichaam ervaart een stressreactie zodra er iets is wat voelt als een bedreiging, gevaar. Je alarmsysteem gaat als het ware af. Vanuit de oudheid hebben we geleerd om situaties te beoordelen om te kijken wat we ermee moeten. Beoordeel je iets als gevaarlijk dan heb je van oudsher drie mogelijke reacties: vechten, vluchten of bevriezen.

In je lichaam gebeurt er op dit soort momenten van alles, er worden namelijk verschillende stresshormonen geproduceerd waarvan de bekendste adrenaline en cortisol zijn. Deze stresshormonen brengen je lichaam en geest in een opperste staat van alertheid, zodat je kunt vechten, vluchten of bevriezen. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk gaat omhoog, je gaat vaker/dieper ademhalen en je spierspanning neemt toe.

Deze reactie van je lichaam op iets wat als bedreigend of gevaarlijk wordt ervaren, is niet fout. Het heeft ons veel goeds gebracht. Vroeger kwamen we daadwerkelijk apen en beren tegen en moesten we zorgen dat we deze ontmoetingen overleefden. Daar heeft onze stressreactie ons bij geholpen en deze heeft ons beschermd.

Tegenwoordig komen we veel minder daadwerkelijk levensbedreigende situaties tegen, maar ons leven is sneller, drukker en voller geworden. We moeten meer situaties bekijken en beoordelen. We zien eerder apen en beren (lees: bedreigende situaties) door de hectiek van de dag.

Daarnaast kan het alarmsysteem gevoeliger afgesteld  staan waardoor het eerder afgaat.

Je lichaam en geest staan heel frequent of misschien in jouw geval wel vrijwel continu in staat van paraatheid, in de alarmfase, wat maakt dat de spiegels in het bloed van je stresshormonen hoog blijven. Je lichaam en geest krijgen minder rust dan dat ze nodig hebben. Zelf kun je dit misschien niet eens meer ervaren omdat je gewend bent aan dit niveau, deze gejaagdheid, je hebt je aanpast. De opgebouwde vermoeidheid moet er vroeg of laat uitkomen; je moet in het weekend of de vakantie eerst bijkomen of je heb je lichaam en geest zo ver uitgeput dat je last krijgt van overspannenheid of burn-out(klachten).

In de oudheid hadden we veel meer rust momenten tussen de perioden van jagen, bessen zoeken en vuur maken. Het leven was minder hectisch en we waren minder in ons hoofd bezig. In de huidige westerse maatschappij zijn we heel erg van het denken en plannen, en minder op het ervaren van ons lichaam gericht. We proberen ons uit de problemen te denken, wat heel effectief is als het om praktische dingen gaat, maar veel minder als het om emotionele dingen gaat. Ons lichaam kan een bron van informatie zijn, die we echter vaak niet gebruiken. We negeren de signalen van verhoogde spierspanning en moeheid (lees: te veel stress).

Mindfulness kan je helpen bij het (eerder) leren herkennen en omgaan met stress en misschien kun je het leven ook als minder stressvol gaan ervaren. Hierover later meer op mijn site of kom maandag 20 september naar de kennismakingsavond (opgave i.v.m. corona(maatregelen) verplicht.

Online meditaties op de maandagavond

Heb je behoefte om even stil te staan bij jezelf, tijd en ruimte te maken voor wat jou op dit moment beweegt. Even te stoppen met van alles te doen en in het hier en nu te zijn met vriendelijke, nieuwsgierige aandacht voor wat je ook maar ervaart. Misschien zijn de onlinemeditaties dan wat voor jou. Vanaf de veiligheid van je huis meedoen aan een meditatie

Voor wie?
De online-meditatie momenten zijn voor iedereen, je hoeft geen ervaring met mindfulness te hebben.

Wanneer?
De online-meditatie momenten worden één keer per week gehouden op maandagavond.

Als je je aanmeldt, hoef je niet elke week mee te doen. Je kunt deelnemen wanneer het voor jou passend is.

De online-meditatie momenten bestaan uit een begeleide meditatie, afgesloten met stilte en een gedicht of mooie tekst. De meditaties starten om 20.30 uur en duren ongeveer een half uur. Daarna zal ik nog een kwartier online blijven voor mensen, die behoefte hebben om met mij iets te delen.

Praktische informatie
Wil je deelnemen aan de online-meditatie momenten dan kun je je vrijblijvend inschrijven door me een berichtje te sturen per mail. Er wordt gebruik gemaakt van ZOOM. Als je je inschrijft, ontvang je ieder keer een link, die toegang geeft tot de online-meditatie momenten.  Het enige dat je nodig hebt is een computer, smartphone of tablet met een internetverbinding. En een plek waar je rustig kunt zitten en niet wordt gestoord (door anderen, je telefoon, mailtjes of andere berichtjes).

De meditatie start om 20.30 uur. Vanaf 20.25 uur kun je inloggen. Tijdens de meditatie zet ik jouw geluid uit (dat doe ik zodat anderen geluiden zoals het verschuiven van jouw stoel of andere achtergrond geluiden bij jou niet horen). Jij hebt zelf het beheer over jouw camera zodat je je eigen beeld uit kunt doen tijdens de meditatie zodat anderen je niet zien, maar je mij wel blijft zien. Alle knoppen (geluid, beeld, chatten enz.) staan in een balk onderin het beeld.

Er zijn geen kosten verbonden aan de online-meditatie momenten!

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met me op via desiree@wadnmindfulness.nl