Stress, wat kan mindfulness betekenen

Stress…..

Je lichaam ervaart een stressreactie zodra er iets is wat voelt als een bedreiging, gevaar. Je alarmsysteem gaat als het ware af. Vanuit de oudheid hebben we geleerd om situaties te beoordelen om te kijken wat we ermee moeten. Beoordeel je iets als gevaarlijk dan heb je van oudsher drie mogelijke reacties: vechten, vluchten of bevriezen.

In je lichaam gebeurt er op dit soort momenten van alles, er worden namelijk verschillende stresshormonen geproduceerd waarvan de bekendste adrenaline en cortisol zijn. Deze stresshormonen brengen je lichaam en geest in een opperste staat van alertheid, zodat je kunt vechten, vluchten of bevriezen. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk gaat omhoog, je gaat vaker/dieper ademhalen en je spierspanning neemt toe.

Deze reactie van je lichaam op iets wat als bedreigend of gevaarlijk wordt ervaren, is niet fout. Het heeft ons veel goeds gebracht. Vroeger kwamen we daadwerkelijk apen en beren tegen en moesten we zorgen dat we deze ontmoetingen overleefden. Daar heeft onze stressreactie ons bij geholpen en deze heeft ons beschermd.

Tegenwoordig komen we veel minder daadwerkelijk levensbedreigende situaties tegen, maar ons leven is sneller, drukker en voller geworden. We moeten meer situaties bekijken en beoordelen. We zien eerder apen en beren (lees: bedreigende situaties) door de hectiek van de dag.

Daarnaast kan het alarmsysteem gevoeliger afgesteld  staan waardoor het eerder afgaat.

Je lichaam en geest staan heel frequent of misschien in jouw geval wel vrijwel continu in staat van paraatheid, in de alarmfase, wat maakt dat de spiegels in het bloed van je stresshormonen hoog blijven. Je lichaam en geest krijgen minder rust dan dat ze nodig hebben. Zelf kun je dit misschien niet eens meer ervaren omdat je gewend bent aan dit niveau, deze gejaagdheid, je hebt je aanpast. De opgebouwde vermoeidheid moet er vroeg of laat uitkomen; je moet in het weekend of de vakantie eerst bijkomen of je heb je lichaam en geest zo ver uitgeput dat je last krijgt van overspannenheid of burn-out(klachten).

In de oudheid hadden we veel meer rust momenten tussen de perioden van jagen, bessen zoeken en vuur maken. Het leven was minder hectisch en we waren minder in ons hoofd bezig. In de huidige westerse maatschappij zijn we heel erg van het denken en plannen, en minder op het ervaren van ons lichaam gericht. We proberen ons uit de problemen te denken, wat heel effectief is als het om praktische dingen gaat, maar veel minder als het om emotionele dingen gaat. Ons lichaam kan een bron van informatie zijn, die we echter vaak niet gebruiken. We negeren de signalen van verhoogde spierspanning en moeheid (lees: te veel stress).

Mindfulness kan je helpen bij het (eerder) leren herkennen en omgaan met stress en misschien kun je het leven ook als minder stressvol gaan ervaren. Hierover later meer op mijn site of kom maandag 20 september naar de kennismakingsavond (opgave i.v.m. corona(maatregelen) verplicht.